R&A 09: The Dust of Time

2 t 5 min  |  -  |  Ensi-ilta: 18.9.2009

Theo Angelopoulosin uusin elokuva alkaa Rooman Cinecittàstudioilta – kuin muistumana Godardin Keskipäivän aaveesta. The Dust of Timessa elokuvan historia hengittää samaan tahtiin maailman historian kanssa. Yhdysvaltalais-kreikkalainen elokuvaohjaaja A. (Willem Dafoe) on matkustanut Roomaan saattaakseen loppuun keskeneräisen työnsä, historiallisten tapahtumien kehystämän mystisen rakkaustarinan. Angelopoulosin visiossa aika ja tila sulautuvat ja maantieteelliset rajat hämärtyvät ainutlaatuisella tavalla. Elokuva kattaa yli viisi vuosikymmentä kolmella mantereella.

Angelopoulos on aiemminkin käyttänyt yhdysvaltalaisen ja eurooppalaisen elokuvan särmikkäimpiä luonnenäyttelijöitä, mutta tällä kertaa kansainvälinen ensemble on vertaansa vailla: elokuvassa kohtaavat Willem Dafoe, Michel Piccoli, Bruno Ganz ja Iréne Jacob. Charmikkaasti vanhentuneiden Piccolin, Ganzin ja Jacobin kasvoille on piirtynyt koko moderni eurooppalainen elokuva. Angelopoulos on itsekin Euroopan uuden aallon kuumimpien vuosien keskellä aloittanut elokuvantekijä, jolle kuvan ja äänen synteesi avaa yhä uusia mahdollisuuksia. Dafoe on kuin kotonaan Berliinin sumussa, tuoden kuitenkin mukanaan yhdysvaltalaisen vaihtoehtoelokuvan elinvoimaa.

Angelopoulosin vanha työryhmä tekee jälleen suurta elokuvataidetta. Andreas Sinanosin maalauksellinen kuvaus ja Eleni Karaindroun haikea ja koskettava musiikki sitovat yhteen myyttejä, muistoja ja juurettomien ihmisten kohtaloita.

TURKKA YLINEN

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.