R&A 09: Still Walking

1 t 54 min  |  -  |  Ensi-ilta: 19.9.2009

Ohjaaja Hirokazu Kore-eda on todennut, että hän ei ole kiinnostunut supersankareista tai antisankareista: ”Haluan katsoa ihmisiä sellaisina kuin he ovat.” Hänen lyyrisiä, arkisiin yksityiskohtiin keskittyviä töitään on kutsuttu elokuvallisiksi runoiksi. Viimeistään neljännellä elokuvallaan Nobody Knows (R&A 2005) kansainväliseen maineeseen yltänyt art house -ohjaaja kuvaa elokuvissaan kuolemaa ja surua. Usein huomio keskittyy jäljelle jääneisiin ja siihen, kuinka he selviytyvät menetyksestään.

Still Walkingin yhteen vuorokauteen ja pitkälti perheen kotiin sijoittuva kertomus alkaa, kun Ryota tuo vaimonsa, entisestä avioliitosta leskeksi jääneen Yukarin, sekä tämän pojan vanhempiensa luo kylään. Kore-eda kuvaa perhesuhteita hienovaraisesti, erityisesti perheen erakkomaisesti käyttäytyvän patriarkka Kyohein asemaa. Talossa on myös tyhjiö: nuorena kuollut esikoispoika elää suruna ja muistona perheen parissa. Paineita kokee erityisesti Ryota, joka ei ole seurannut isänsä jalanjälkiä lääkäriksi vaan on ryhtynyt taidekonservaattoriksi. Yukarin koettelemuksena on päästä ulkopuolisena sisään aluksi etäiseltä tuntuvaan perheeseen.

Yksityiskohdat ovat Kore-edan elokuvissa tärkeitä: vanha vinyylilevy, isoäiti Toshikon valmistamat maissiherkut, Kyohein toimiston hämärä. Kaikista niistä muodostuu kuva ihmisistä, jotka tulevat ihmeellisen eläviksi.

MARJO PIPINEN

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.