R&A 09: Antichrist

1 t 44 min  |  -  |  Ensi-ilta: 5.6.2009

Tanskan ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi on Lars von Trierin psykologinen kauhuelokuva Antichrist. Elokuva kuvattiin aikana, jolloin ohjaaja kärsi vakavasta masennuksesta. Von Trierin pitkäaikainen ystävä, Oscar-palkittu kuvaaja Anthony Dod Mantle auttoi muuttamaan von Trierin visiot kuviksi.

Elokuva kuvaa pariskuntaa (Charlotte Gainsbourg ja Willem Dafoe), jonka elämä muuttuu rajusti. Nainen kärsii pahoista ahdistuskohtauksista, ja pari lähtee syrjäiselle metsämökilleen ”Eedeniin” helpottaakseen naisen oloa sekä lievittääkseen suruaan ja avio-ongelmiaan. Loma saa kuitenkin outoja käänteitä, kun luonto ottaa vallan. Suhde joutuu koetukselle, ja parin on kohdattava toisensa ja pelkonsa.

Antichrist esitettiin Cannesin vuoden 2009 kansainvälisten elokuvajuhlien kilpailusarjassa, ja se sokeerasi katsojia. Elokuvasta tuli juhlien puhutuin; osa piti sitä mestariteoksena, osa vaivaannuttavan provosoivana ylilyöntinä. Charlotte Gainsbourg palkittiin parhaana naisnäyttelijänä.

Elokuvapalkinto-juryn mukaan ”Antichrist on samanaikaisesti vastenmielinen ja kiehtova, valtavan kaunis ja poikkeuksellisen väkivaltainen elokuva surusta, raivosta ja syyllisyydestä. Sisäinen ja ulkoinen sekoittuvat, kun Antichristissa kuvataan karmaisevasti mutta ylvään esteettisesti kivun ja raivon ylivertaista otetta ihmisestä.”

ANNIKA PHAM

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.