R&A 09: Sauna

1 t 23 min  |  -  |  Ensi-ilta: 21.9.2009

Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi vuonna 2009 on Sauna, AJ Annilan toinen pitkä elokuva suomalais-kiinalaisen kung-fu-elokuvan Jadesoturin jälkeen.

Sauna on kauhuelokuva synneistä ja sovituksesta, ja se kylpee suomalaisessa saunakulttuurissa kristinuskon ja pakanuuden välisellä ei-kenenkään-maalla. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla syyskuussa 2008, ja se jatkoi festivaalikierrostaan vielä 30 määränpäähän.

Saunan tarinassa eletään vuotta 1595, ja pitkä viha on vihdoinkin ohi. Veljekset Knut ja Eerik (Tommi Eronen ja Ville Virtanen) ovat mukana komissiossa, joka merkitsee uutta rajaa Suomen ja Venäjän välille. Matkan aikana miehet tekevät hirvittävän synnin jättämällä nuoren tytön kohtaamaan kammottavan kuoleman. Kun he ylittävät tuntemattoman suon, tyttö palaa vainoamaan heitä. Miehet löytävät nimettömästä kylästä saunan, jossa synnit pestään. Sovitusta hakien Knut ja Erik astuvat sisään.

Elokuvapalkinto-juryn mukaan Sauna etsii ja raivaa uusia polkuja suomalaisessa elokuvakulttuurissa. Se on kunnianhimoinen kauhuelokuva, joka efektien ja säikyttelyn sijaan keskittyy oman maailman ja vahvan tunnelman luomiseen.

ANNIKA PHAM

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.