R&A 09: Metropia

1 t 20 min  |  -  |  Ensi-ilta: 20.9.2009

Kuuletko ikinä vieraita ääniä pääsi sisällä? Ehkä vika on shampoossasi, joka tekee hiuksistasi pieniä antenneja, joiden avulla ajatuksiasi pystytään kuuntelemaan. Näin ehdottaa ruotsalainen kokopitkä animaatio Metropia, joka maalaa harmaan tulevaisuuskuvan markkinajohtoisesta valvontayhteiskunnasta, jonka jäsenet ovat jatkuvan tarkkailun ja manipulaation kohteena.

On vuosi 2024 ja kaikki kulkevat metrolla. Luonnonvarat on kulutettu loppuun, maailmantalous räjähtänyt käsiin ja ihmiselämä siirtynyt maan alle metroverkon suojaan. Huonoryhtinen ja paranoiaan taipuvainen Roger toistaa kaavaa: pitkän työpäivän jälkeen kotiin Tukholman betoniankeuteen, jossa odottaa kylmät lakanat ja parisuhdeongelmat. Vitsauksena pyörii tyttöystävän eksä, suomalainen rastapää Carl. Kun Roger näkee shampoopullon ihanaisen mainoskasvon Ninan työmatkallaan, työntää mies lusikkansa muuhunkin kuin skandikauneuteen. Päänsisäinen ääni, The Trexx –yhtiön metromonopoli ja salamyhkäinen Nina muodostavat Rogerin paranoiat täyttävän yhtälön.

Tarik Salehin ohjaus käsittelee vakuuttavasti valvonnan ja katsomisen teemoja. Vaikuttavinta on kuitenkin realistisuudellaan hämmentävä animaatio, jonka lumoavan kalpeisiin hahmoihin tuovat eloa ääninäyttelijät, kuten Vincent Gallo ja Juliette Lewis.

KATARIINA RÖNNQVIST

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.