R&A 09: Little Soldier

1 t 40 min  |  -  |  Ensi-ilta: 18.9.2009

Tanskalaiset elokuvantekijät eivät pelkää tarttua ajankohtaisiin, kipeisiinkin aiheisiin. Susanne Bier käsitteli tanskalaisten osallisuutta Irakin sodassa elokuvassaan Brødre (Brothers, 2004) ja nyt aiheeseen on tarttunut toinen vahva naisohjaaja, Annette K. Olesen. Olesenin elokuvassa Lille soldat ei tosin nähdä sotaa, mutta se varjostaa tapahtumia näkymättömällä, ylitsepääsemättömällä tavalla.

Elokuvan pikku sotilas on Lotte, joka palaa kotimaahansa Tanskaan tyhjän päälle, ilmeisen traumatisoituneena sodasta. Kotiinpaluuta vaikeuttaa hankala suhde parittajana toimivaan isään, joka tarjoaa tyttärelleen töitä Nigeriasta tulleen prostituoidun Lilyn kuskina. Nahkatakkiinsa kääriytyneenä kovakuorinen Lotte yrittää selvitä töistä sekaantumatta bisnekseen sen syvemmin, mutta ei lopulta voi olla puuttumatta räikeän epäoikeudenmukaisena näyttäytyvän naiskaupan ongelmiin.

Lotte, jota tulkitsee Tanskan suurimpiin näyttelijälahjakkuuksiin lukeutuva Trine Dyrholm, ei ole sankari tai antisankari. Hahmossa kiteytyy hyvää tarkoittava länsimainen auttaja-syndrooma, joka lopulta kaatuu kyvyttömyyteen ymmärtää autettavien tarpeita tai olosuhteita. Lotten ja Lilyn yllättävillekin teille ajautuva suhde ehkä kuitenkin osoittaa, kuinka avointen kohtaamisten kautta ihmisten käsitys toisesta ja itsestä voi muuttua.

MARJO PIPINEN

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.