R&A 09: Eija-Liisa Ahtila -näytös: Missä on missä, Rukoushetki ja Jos 6 olis 9

1 t 25 min  |  -  |  Ensi-ilta: 20.9.2009

”Valitse vain aiheita, jotka tunnet. Jos et tunne, ota selvää.” Näin totesi Eija-Liisa Ahtila taideopiskelijoille vuonna 1998. Tämä kansainvälisesti arvostetuimman suomalaisen videotaiteilijan ja elokuvantekijän antama neuvo kuvastaa myös koko Ahtilan tuotantoa. Eija-Liisa Ahtilan herkässä ja älykkäässä liikkuvan kuvan taiteessa on kyse tunnistamisesta, tunteista, elokuvakerronnan kielestä sekä kuvan ja ajan kieliopista.

Jos 6 olis 9 kertoo nuorten seksuaalisuudesta, kasvamisesta aikuiseksi, odotuksista ja toiveista varsin suorasukaisesti. Elokuva sekoittaa fiktiota ja dokumenttia todentuntuisesti. ”Tyttöjen maailman muutoksen ja tasapainottomuuden kuvaamiseen liittyi ajatus kuvan hajottamisesta kolmeen osaan. Hajonneesta muodosta tuli teinityttöjen identiteetin metafora”, Ahtila kertoo teoksesta.

Taiteilijan omaelämäkerrallinen teos, Rukoushetki, kertoo koskettavasti koiran kuolemasta ja sen herättämistä tunteista. Koira on kuin omistajansa aistien jatke, jonka kautta tämä tarkastelee maailmaa. Kameran tavoin lemmikki aistii enemmän ja tarkemmin kuin ihminen. Lyhytelokuva matkaa Suomesta Länsi-Afrikkaan, Beniniin, ja tarkastelee surun prosessin läpikäymistä hienovaraisesti, mutta tarkasti. Laura Malmivaaran esittämän laulun myötä suru saa asun, jota sanat eivät voisi sille antaa.

Ahtilan pitkä elokuva Missä on Missä? käsittele kolonialismia Algeriassa Ranskan vallan aikana ja lähestyy aihetta Franz Fanonin Sorron yöstä -teoksesta poimitun kertomuksen kautta. Tarinassa kaksi algerialaista pikkupoikaa tappaa ikäisensä leikkitoverin vain siksi, että tämä on ranskalainen. ”Kuinka paljon saa astua sisään toiseen ymmärtääkseen häntä?”, Ahtila kysyy elokuvassa Kati Outisen äänellä. Ymmärtämisen ja vastuun kysymykset kietoutuvat kulttuurisiin kysymyksiin: uskomuksiin, tabuihin, tapoihin. Miten paljon me voimme ymmärtää toisen kulttuurin kokemasta sorrosta omasta näkökulmastamme katsottuna?

HANNA OJAMO

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.