Sinä elävä

Du levande

1 t 32 min  |  Komedia, Draama  |  Ensi-ilta: 19.10.2007

Roy Anderssonin ainutlaatuinen elokuvaura on tuottanut pitkän elokuvan keskimäärin 10 vuoden välein. Uusi ohjaus Sinä elävä kiteyttää Anderssonin keskeisiä teemoja ja puhuttelee katsojaa omaperäisen huumorin kautta. Anderssonin kerrontatapaa ei voi verrata mihinkään vallitsevaan tyyliin tai toiseen tekijään. Se on ... anderssonmaisen universaalia. Cannesissa keväällä maailman ensi-iltansa saanut Sinä elävä löysi vastakaikua kautta maailman.

Roy Anderssonin luomassa maailmassa vauhdikas alku toteutetaan vaikkapa kuvaan narun jatkeena raahautuvan koiravanhuksen avulla. Mieltä kääntävän yllätykselliset vinjetit yhdistävät naurun kautta murheellisia ja vielä murheellisempia ihmiskohtaloita nykyruotsin kaltaisessa paikassa. Kuvasommittelu on maalauksellisen täsmällistä, lavasteet hämäävän tarkkoja ja syvyystehosteilla pelataan ovelasti. Kuvaaja Gustav Danielssonin murheellinen väripaletti on sävyjen juhlaa.

Eriskummallisen henkilögallerian hahmot piehtaroivan elämän oudoimmissa hetkissä. Katsoja luistelee hilpeyden ja ällistyksen yllättävissä rajamaisemissa. Kyseessä voisi olla kurjuuden sinfonia, joka saa käyttövoimansa episodeja ja henkilöhahmoja yhdistävästä musiikista ja huumorista. Rokkaava kitaristi, jazz-kvartetti ja operettimaiset soololaulut vuorottelevat tahdin antamisessa tuomarin nuijankopautusten ja sähkötuolin sähinän kanssa. Roy Anderssonin taitavasti suolattu huumori on vastalääke kaiken turhuuteen.

[Mika Siltala]Käsikirjoitus ja ohjaus: Roy Andersson

Pääosissa: Jessica Lundberg, Elisabeth Helander, Bjorn Englund, Leif Larssen, Ollio Olson, Kemal Sener, Hakan Angser, Birgitta Persson, Gunnar Ivarsson

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat