Kirjeitä Iwo Jimalta

Letters from Iwo Jima

2 t 23 min  |  Draama, Sota  |  Ensi-ilta: 16.2.2007

USA:n ja Japanin armeijat kohtasivat toisensa 61 vuotta sitten japanilaisella Iwo Jiman saarella. Vuosikymmeniä myöhemmin karun saaren maaperästä löydetään useita satoja kirjeitä. Kirjeet antavat kasvot ja äänen miehille, jotka taistelivat saarella, kuten myös sille erikoislaatuiselle kenraalille, joka toimi heidän päällikkönään.

Japanilaiset Iwo Jimalle lähetetyt sotilaat tietävät, etteivät he todennäköisesti koskaan palaa saarelta kotiin. Näiden miesten joukossa on Saigo (Kazunari Ninomiya), leipuri, jonka ainoa toive on saada elää ja nähdä vastasyntyneen tyttärensä kasvot. Mukana ovat myös Baron Nishi (Tsuyoshi Ihara), maailmankuulu ratsastuksen olympiavoittaja, ja nuori Shimizu (Ryo Kase), entinen sotilaspoliisi, jonka ihanteita ei ole vielä koeteltu sodassa. Lisäksi joukkoon kuuluu luutnantti Ito (Shidou Nakamura), taipumaton sotilas, joka turvautuu mieluummin itsemurhaan kuin antautuu.

Puolustusta johtaa kenraaliluutnantti Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe), jolle aiempi oleskelu Amerikassa on paitsi paljastanut sodan toivottomuuden, antanut strategiset valmiudet taktikoida, millä tavoin amerikkalaisten Tyyneltämereltä virtaavaa sotalaivastoa vastaan kannattaa taistella. Vaikka puolustuksen aseina ei ole paljon muuta kuin luja tahto ja saaren tuliperäiset kalliot, kenraali Kuribayashin ennen näkemätön taktiikka muuttaa ennalta lyhyeksi ja veriseksi tappioksi luullun kamppailun miltei 40 päivää kestäneeksi sankarilliseksi ja neuvokkaaksi taisteluksi.

Lähes 7 000 amerikkalaista ja yli 20 000 japanilaista sotilasta kuoli Iwo Jimalla. Iwo Jiman musta hiekka tahriutui heidän verestään, mutta heidän uhrauksensa, kamppailunsa, rohkeutensa ja myötätuntonsa jäävät elämään kirjeissä, joita he lähettivät kotiin.

Oscar-voittaja Clint Eastwood ("Million Dollar Baby", "Armoton") kertoo aiemmin vaietun tarinan japanilaisista sotilaista ja heidän kenraalistaan, jotka puolustivat Iwo Jiman saarta amerikkalaisia joukkoja vastaan 61 vuotta sitten.

Ohjaus: Clint Eastwood

Pääosissa: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shidou Nakamura

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.