Ilmiantaja!

The Informant!

1 t 50 min  |  Komedia, Draama, Jännitys  |  Ensi-ilta: 23.10.2009

Steven Soderberghin uutuus Ilmiantaja! on tositapahtumiin perustuva, yhteiskunnallisesti virittynyt, mustaa komiikkaa tihkuva trilleri maissibisneksestä ja globaalista yritysmaailmasta. Elokuvan alussa opimme, että maissi, maissitärkkelys ja niistä jalostettavat tuotteet pyörittävät liki koko läntistä maailmaa. Maissibisnes on isoa bisnestä.

Päähenkilö Mark Whitacre on biokemisti, joka on löytänyt paikkansa bisnesmaailmasta. Whitacre pitää itseään jonkinlaisena liike-elämän moraalinvartijana ja kielii FBI:lle yhtiönsä laittomista hinnoittelusopimuksista. Tarvitaan todistusaineistoa, ja Whitacresta tulee FBI:n tiedonantaja. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä tohtori Whitacre ei ole kuitenkaan ihan elementissään yrityssalaisuuksia nauhalle metsästävänä vakoojana. Vuosia kestävä tiedonkeruu saa maanisdepressiivisen miehen käämit kärähtämään monta kertaa ja tapaus monimutkaistuu yllättävillä tavoilla. Pikkuhiljaa FBI:n agentit alkavat epäillä myös Whitacren omia motiiveja.

Whitacrea esittää Matt Damon, joka selvästi nauttii täysin siemauksin velmuilevasta, viiksekkäästä ja mahakkaasta roolihahmostaan. Whitacren absurdit sisäiset monologit kuljettavat elokuvaa eteenpäin ja luovat kuvaa miehestä, jonka sisällä on monta ongelmaa.

Elokuva on osuva kuvaus globaalista yritysmaailmasta, joka näyttäytyy pakonomaiseen valehteluun ja huijaukseen perustuvana rakennelmana. Jo Ocean’s Eleven todisti, että Soderbergh tekee halutessaan tämän hetken parasta valtavirran viihde-elokuvaa. Ilmiantaja! on astetta vakavampi, paikoin jopa lohduton elokuva liikemaailmasta. Se sisältää kuitenkin kaiken sen draivin ja svengin, jota Soderberghin suurtuotannoilta on opittu odottamaan. (TURKKA YLINEN)

Ohjaus: Steven Soderbergh

Pääosissa: Matt Damon, Scott Bakula, Joel McHale, Melanie Lynskey

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat