Parfyymi

Perfume: The Story of a Murderer

2 t 30 min  |  Draama, Jännitys  |  Ensi-ilta: 19.1.2007

Tom Tykwerin komea, kiitetty elokuva perustuu Patrick Süskindin samannimiseen bestselleriin vuodelta 1985.

Jean-Baptiste Grenouille syntyy lohduttomaan kurjuuteen 1800-luvun Ranskassa. Omalaatuinen kalamuijan äpärä kasvaa syrjittynä rappeutuneessa orpokodissa, ja nuoruus palaa orjana löyhkäävässä nahkurinverstaassa. Grenouillella on kuitenkin yksi rikkaus: erityislaatuisen hajuaistinsa avulla hän löytää ympäriltään kauneuden. Tämä loistava hajuaisti herkistyy niin tarkaksi, että se lopulta peittää sellaiset inhimilliset ominaisuudet kuten rakkaus ja myötätunto.

Tuoksujen ja hajujen riivaama nuorukainen (Ben Wishaw) löytää tiensä legendaarisen hajuvesimestarin (Dustin Hoffman) oppiin. Tämän opastamana Grenouille matkustaa Grassen kaupunkiin Etelä-Ranskaan oppiakseen enfleuragen, rasvassa imeyttämisen taidon korkeasti kunnioitetun rouva Arnulfin (Corinna Harfouch) johtamassa firmassa. Grenouille kiinnostuu vaarallisesti nuoren ja kauniin Lauran (Rachel Hurd-Wood) neitseellisestä tuoksusta. Lumoavasti tuoksuva Laura on leskeksi jääneen kauppiaan, Antione Richisin (Alan Rickman) ainoa tytär.

Kalvava intohimo ajaa Grenouillea eteenpäin pakkomielteisesti synkän traagisella tiellä. Täydellisyyttä tavoitellessaan hän päätyy käyttämään äärimmäisiä keinoja: hän on valmis paatuneisiin murhiin vangitakseen rakkauden tuoksun pieniin lasipulloihin.

Tom Tykwer luo kuvaan hajuaistimuksen runsaiden yksityiskohtien avulla niin Pariisin synkillä, törkyisillä kujilla kuin Provencen aurinkoisilla ja kukkaisilla kaduilla.

Ohjaus: Tom Tykwer

Pääosissa: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.