L'atalante

1 t 40 min  |  Draama  |  Ensi-ilta: 2.3.2007

Sputnik Oy / Aki Kaurismäki tuo maahan Jean Vigon koko tuotannon. Ensin 2.3. alkaen uusi, restauroitu kopio, maailman kauneimmaksi sanotusta elokuvasta, L´ATALANTEsta (lisänä lyhytelokuva: TARIS, ROI DE L`EAU). Syksyllä 2007 on vuorossa Nolla käytöksessä (lisänä Sa propos de Nice).

L´Atalanten aihe sinänsä on usein käsitelty: nuoren parin ensimmäiset ajat yhdessä. Truffautin sanoin "he aloittavat aivan onnellisesti siinä rakastelemisen täyttämässä riemuntilassa, jota vaihetta Maupassant on luonnehtinut kirjoittamalla ´brutaalista fyysisestä ruokahalusta joka on pian täytetty´. Heillä on ensimmäiset sanaharkkansa, he alkavat kasvaa erilleen ja sitten eroavatkin, mutta lopussa sopivat ja löytävät jonkinlaisen yhdessäolon pohjan...".

Suggeroituaan itsensä siihen, että aihe kuului sittenkin hänelle eikä suinkaan ollut mitätön, Vigon innostuksella ei ollut rajoja. Kuvausolosuhteet olivat vaikeat (sääongelmat, Vigon kaiken aikaa heikkenevä terveys), mutta hän jaksoi viedä ne läpi suunnitellulla tavalla; leikkausohjeet hän joutui kuitenkin antamaan sairasvuoteeltaan eikä koskaan nähnyt elokuvaansa valmiina.

Pappa-Julesin groteskit esineet, joukossa lasipurkkiin spriihin säilötyt ystävän kädet, ovat vain yksi esimerkki niistä pienistä dramaturgisista ja kuvallisista ideoista, jotka L´Atalantessa saavat surrealistisen voiman. Jo alun hiljainen, lähes vihamielinen hääkulkue on unohtumaton. Jeanin sukellus silmät auki veteen, jossa hän kuvittelee - vanhan tarinan innoittamana - näkevänsä elämänsä naisen, ja näkeekin, on puhdas kuin legenda. Mutta myös jokainen ohi lipuvilta rannoilta näkyvä asutus, joihin Juliette alkaa pian kaivata, piirtyy katsojan mieleen. Nähtyään kaipuunsa kohteen todellisuuden - riiston, työttömyyden, inhimillisten kontaktien vierauden - hän palaa jokilaivan karheaan aistilliseen maailmaan. Siinä välissä on ehditty nähdä luultavasti ranskalaisen elokuvan väkevin yksittäinen välähdys 30-luvun pulakauden todellisuudesta: hiirimäisen avuton nuorukainen varastaa Julietten käsilaukun, joutuu heti kiinni ja melkein lynkatuksi. Tuntu syvästi onnettomista ja osattomista ihmisistä vielä itseäänkin säälittävämmän kimpussa koskettaa tavalla, jonka vain Vigo osasi luonnostella näin kipeästi.

-Peter von Bagh (lyhennelmä)

Ohjaus: Jean Vigo

Pääosissa: Dita Parlo, Michel Simon, Jean Daste

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.