Viimeinen asema

The Last Station

1 t 55 min  |  Draama  |  Ensi-ilta: 2.4.2010

Lähes 50-vuotisen avioliiton jälkeen kreivitär Sofia, Leo Tolstoin uskollinen vaimo, intohimoinen rakastajatar, muusa ja yhteistyökumppani, saa huomata maailmansa mullistuneen. Uudenlaisen uskonnollisen näkemyksensä innoittamana Tolstoi, tuo suuri venäläinen kirjailija, on luopunut aateluudestaan, omaisuudestaan ja jopa perheestään ottaakseen niiden tilalle köyhyyden, kasvissyönnin ja selibaatin.

Sofia raivostuu saatuaan kuulla, että hänen miehensä on kenties salaa testamentannut kirjojensa oikeudet Venäjän kansalle eikä suinkaan omalle perheelleen. Häpeilemättä kaiken oveluutensa ja viehätysvoimansa hyödyntäen hän ryhtyy taisteluun lastensa puolesta. Hänen tarmokkuutensa uhkaa kuitenkin kääntyä häntä vastaan, kun Tolstoin luotettu oppilas vakuuttaa raivoisan kreivittären toiminnan vahingoittavan suurmiehen perintöä. Lopulta taistelu yltyy niin hurjaksi, että 82-vuotias Tolstoi, maailman suurin silloinen mediapersoona, pakenee kotoaan keskellä yötä, jolloin hänen vaimonsa vuokraa junan ja lähtee jäljittämään miestään halki Venäjän.

Tälle miinakentälle eksyy Tolstoin uusi, sinisilmäinen apulainen Valentin Bulgakov, josta tulee hyvin nopeasti heidän taistelunsa pelinappula. Lisää vettä myllyyn tuo nuorukaisen päätön ihastus harvinaisen vapaamieliseen Mashaan. Päässään Tolstoin idealistinen rakkauskäsitys, jonka mestarin oman avioelämän myllerrys asettaa kuitenkin outoon valoon, Valentinin ei todellakaan ole helppo kohdata niitä haasteita, jotka tosielämän rakkaus yllättäen hänen eteensä heittää...

Viimeinen asema - kertomus kahdesta romanssista, joista toinen on vasta alussa, toinen jo lähenee loppuaan - punoo monitahoisen, hauskan, rehevän, muhevan ja tunteikkaan tarinan siitä, miten vaikeaa on tulla toimeen rakkauden kanssa - ja miten mahdotonta on elää ilman sitä.

Ohjaus: Michael Hoffman

Pääosissa: James McAvoy, Christopher Plummer, Helen Mirren, Paul Giamatti, Kerry Condon

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.