Taideaarteita maailmalta: David Hockney at the Royal Academy of Arts

1 t 25 min  |  Taide, Event cinema  |  Ensi-ilta: 4.12.2017

Exhibition on Screen -sarjaa: David Hockney at the Royal Academy of Arts: A Bigger Picture 2012 & 82 Portraits and One Still Life 2016

Esitykset ma 4.12. klo 17.30 (Hki, Tre, Tku, Jkl, Kuopio, Oulu) ja ti 5.12. klo 15.00 (Hki, Tre, Tku sekä Omena Lounge). Lipunmyynti alkaa perjantaina 18.8. klo 14.

Elokuva sisältää David Hockneyn ennennäkemättömiä haastatteluja ja kulissientakaisia näkymiä taiteilijan suosittuihin näyttelyihin Kuninkaallisessa taideakatemiassa. Osa taiteilijan 80-vuotisjuhlallisuuksia.

David Hockney’a (s. 1937) pidetään yleisesti Britannian suosituimpana taiteilijana. Hän on myös kansainvälisesti tunnettu ja hänen töidensä näyttelyitä järjestetään Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa ja ne keräävät miljoonayleisöjä kansainvälisesti. Hockney ei 80 vuotta täytettyäänkään osoita merkkejä tahdin hidastumisesta tai tavaramerkikseen muodostuneen rohkeuden menettämisestä.

Elokuvaan sisältyy Hockneyn syvällisiä haastatteluja ja se keskittyy kahteen suureen näyttelyyn, jotka pidettiin 2012 ja 2016 Lontoon kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts).

Hockneyn tunnettuihin töihin kuuluvat muun muassa A Bigger Splash ja A Closer Grand Canyon. Kuninkaallisen taideakatemian taiteellinen johtaja Tim Marlowe johdattaa katsojat Hockneyn taiteeseen. Hockney kertoo Marlowen haastattelussa anekdootteja taiteilijanuransa ja elämänsä ajalta, vuonna 1963 tapahtuneesta ensimmäisestä matkastaan Egyptiin, läheisen ystävänsä Jonathan Silverin vuonna 1997 tapahtuneen kuoleman vaikutuksiin ja aina nykypäiviin asti.

Elokuva tarjoaa myös harvinaisen mahdollisuuden tutustua kahteen merkittävään, Hockneyn myöhäistuotantoa esittelevään näyttelyyn niiden kuraattoriryhmän ja taiteilijan itsensä opastuksella. Hockney on Kuninkaallisen taideakatemian jäsen vuodesta 1991, ja hänellä on kiinteä suhde instituutioon. Näyttelyjen teokset on tehty nimenomaan galleriatiloja varten. Se tekee näyttelystä ainutlaatuisen.

A Bigger Picture -näyttelyä varten Hockney palasi synnyinseuduilleen Yorkshireen. Kotiinpaluu muodostui katarttiseksi kokemukseksi ja hän vangitsi vuodenaikojen muuttuvan maiseman käyttäen uusia tekniikoita, ennen kaikkea iPad-piirroksia ja videota. Myös neljä vuotta myöhemmin pidettyä näyttelyä 82 Portraits and One Still Life varten Hockney omaksui uusia työtapoja kutsuen malleja studioonsa tiukalla aikataululla: kolme päivää ja muotokuva. 82 valmista muotokuvaa muodostavat teoskokonaisuuden.

Elokuva sisältää taidekriitikko Martin Gayfordin ja Jonathan Jonesin sekä kahdesti Hockneyn mallina toimineen Edith Devaneyn (Senior Contemporary Curator at the Royal Academy of Arts) asiantuntijapuheenvuoroja.

Elokuvan on ohjannut Phil Grabsky ja sen esittelee Tim Marlow.

Esitys on englanninkielinen; myös tekstitys englanniksi.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.