Taideaarteita maailmalta: Amerikkalainen impressionismi

1 t 30 min  |  Taide, Event cinema  |  Ensi-ilta: 3.4.2017

Taiteilijan puutarha: Amerikkalainen impressionismi

Esitykset ma 3.4. klo 17.30 (Hki, Tre, Tku, Jkl, Kuopio, Oulu) ja ti 4.4. klo 15.00 (Hki, Tre, Tku).

Amerikkalainen impressionismi otti vaikutteensa ranskalaisilta taiteilijoilta, kuten Renoir’lta ja Monet’lta, mutta seurasi omia polkujaan, jotka yli 40 vuoden ajanjakson aikana kertovat yhtä paljon Amerikasta kansakuntana kuin sen taiteesta luovana voimanpesänä. Amerikkalaisen impressionismin tarina liittyy läheisesti rakkauteen puutarhoja kohtaan ja haluun säilyttää luontoa nopeasti kaupungistuvassa maassa. Dokumentin matka läpi studioiden, puutarhojen ja tunnettujen paikkojen kautta Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan tuo katsojille lumoavaa silmänruokaa.

Ranskalainen taidekauppias Paul Durand-Ruel toi vuonna 1886 valtavasta impressionistisen taiteen kokoelmastaan valikoiman maalauksia New Yorkiin. Se muutti Amerikan taiteen kulun ikuisiksi ajoiksi. Amerikkalaiset taiteilijat kerääntyivät joukoittain impressionismin perustajan Claude Monet’n kotipaikkaan, ranskalaiseen Givernyyn kylään ja ylistivät ranskalaista uutta aaltoa: ulkoilmassa maalaamista ja suunnan uudelleen löytämää kirkkautta ja elinvoimaisuutta. Euroopan hätkähtäessä Monet’n, Degas’n ja Renoir’n työtä amerikkalaiset sulkivat sen syliinsä ja loivat oman impressionistisen tyylinsä.

Durand-Ruelin suuntaa muuttaneen vierailun ajoitus oli täydellinen. Amerikkalaisten suunnatessa kiihtyvällä vauhdilla kohti teollista aikaa pyrkivät kaupunkisuunnittelijat luomaan kaikkien käytettävissä olevia puistoja ja puutarhoja, pisaroita kauneutta savupiippujen ja tuhkakasojen keskelle. Ne tarjosivat rajatonta inspiraatiota taiteilijoille ja loputtoman keitaan kasvavalle keskiluokalle, joka koostui muun muassa yhä itsenäisemmistä naisista, jotka pitivät englantilaisten, puutarhanhoitoon erikoistuneiden Gertrude Jekyllin ja William Robinsonin kirjoituksista. Myös laajalevikkisten aikakauslehtien nousu ruokki ajatusta siitä, että puutarhanhoito on tie henkiseen uudistumiseen teollisuuden vitsausten keskellä, ja uskoa siihen, että taiteilijoiden on syytä työskennellä kotimaisemissaan.

Uraauurtaneet amerikkalaiset impressionistit loivat yhden aikakauden tarinan kertoneen, upean visuaalisen kielen Amerikan ottaessa mahtavan loikkansa maatalousyhteiskunnasta teolliseksi.

Taiteilijan puutarha: Amerikkalainen impressionismi -dokumentti esittelee loppuunmyydyn näyttelyn The Artist’s Garden: American Impressionism and the Garden Movement, 1887–1920. Se oli esillä sekä Pennsylvania Academy of the Fine Artsissa että Connecticutin Old Lymessa sijaitsevassa Florence Griswold Museumissa.

Englanninkielinen tekstitys.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat