Melanijan tie

Melānijas hronika

1 t 59 min  |  Draama, Elämäkerta  |  Ensi-ilta: 30.12.2016

Kesäkuinen yö vuonna 1941. Yli 40 000 latvialaista, liettualaista ja virolaista karkotetaan Siperiaan Stalinin käskystä. Riikassa sotilaat tunkeutuvat Melanien ja tämän perheen kotiin ja pakottavat heidät ihmisiä täyteen ahdettuun kuorma-autoon. Rautatieasemalla miehet erotetaan perheistään ja Melanie nousee junaan 8-vuotiaan poikansa Andrejsin kanssa tietämättä, näkeekö enää koskaan miestään Alexanderia.

Karkotetut kyyditetään Siperiaan karjalle tarkoitetuissa junavaunuissa. Raskas matka vailla ruokaa ja peseytymismahdollisuutta tuntuu kestävän ikuisuuden. Perillä naiset ja lapset sijoitetaan kolhoosiin keskelle jylhää erämaata. Melanie pakotetaan allekirjoittamaan paperi, jossa hän vahvistaa muuttaneensa “vapaaehtoisena” Siperiaan seuraavaksi 20 vuodeksi. Melanieta ja uusia tulokkaita kutsutaan ‘fasisteiksi’. Aviomiehiä ei näy eikä kuulu.

Alkaa jokapäiväinen selviytymistaistelu sairauksia, kylmää ja nälkää vastaan. Karkotetut pakotetaan raatamaan kuin orjat. Melanie yrittää pysyä hengissä poikansa vuoksi ja toivoo vielä joskus näkevänsä miehensä Alexanderin, jolle hän kirjoittaa rakkauskirjeitä koko karkotuksensa ajan. Kirjeet kuitenkin pysyvät laatikossa Melanien sängyn alla, koska Alexanderin olinpaikasta ei ole tietoa.

Sodan loputtua Melanie saa Punaiselta Ristiltä tilaisuuden lähettää poikansa Andrejsin takaisin Latviaan. Ero on riipivä, ja vaikka Andrejs pääseekin vapauteen, jää Melanie yksin. Toivottomuuden ja yksinäisyyden hetkillä Melanie saa apua toisilta karkotetuilta. Hän ryhtyy auttamaan kylään saapuneita entisiä keskitysleirin vankeja, jotka kertovat Melanielle kauheista kokemuksistaan. Melanie alkaa kirjoittaa kaiken muistiin tallentaen satojen ihmisten elämäntarinat kronikoiksi.

Kuusitoista vuotta myöhemmin, vuonna 1957, Melanie vapautetaan. Hän palaa Riikaan, missä selviää, että aviomies Alexander on kuollut jo 15 vuotta aikaisemmin, aivan karkotuksen alkuvaiheessa. Melanie jättää käsinkirjoitetun, 100-osaisen kronikkansa perinnöksi jälkeläisilleen.

Latvialais-suomalais-tsekkiläinen yhteistuotannon käsikirjoitus perustuu latvialaiskirjailija Melanie Vanagan omaelämänkerralliseen romaaniin, joka on dokumentti Baltian maissa tapahtuneista joukkokarkotuksista vuosina 1940-1949.

Kieli: latvia, venäjä, saksa / Tekstitys: suomi

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat