Sodan murtamat

1 t 22 min  |  Dokumentti, Kotimainen  |  Ensi-ilta: 23.9.2016

Huom! Erikoisnäytös Helsingin Kinopalatsissa keskiviikkona 28.9. klo 17.45! Näytöksen jälkeen salissa yleisökeskustelu, jossa paikalla elokuvan ohjaaja Timo Korhonen ja leikkaaja Tuuli Kuittinen. Keskustelun järjestää Dokumenttikilta.

Timo Korhosen dokumenttielokuva Sodan murtamat puhuu vaietusta kansallisesta traumasta. Jatkosodassa 15700 sotilasta joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sairaalat suljettiin, ja traumatisoituneet miehet jätettiin yksin.

Elokuvassa ääni on sotilaiden lapsilla. He muistelevat sodista palanneita isiään ja sotaa, joka jatkui kotonakin. Monet isät eivät pystyneet palaamaan sodan jälkeiseen todellisuuteen ja luopumaan vihasta. Väkivallan, vaikenemisen, kohtaamattomuuden ja syyllistämisen perinne laskettiin taakaksi seuraavien sukupolvien harteille. Osa lapsista on sodassa edelleen.

Sodan murtamat puhuu koskettavasti lapsen haavoittuvaisesta mielestä. Hauraina, turvattomina ja pelokkaina eivät näyttäydy vain sotilaiden lapset vaan ennen kaikkea sotilaat itse. Lapsen ja aikuisen roolit vaihtavat hetkeksi paikkojaan, kun lapset haluavat ymmärtää ja lohduttaa murtuneita vanhempiaan.

Elokuvan taustalla on Tieto-Finlandian voittanut teos Murtuneet mielet (2013).

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.