R&A 14: The Babadook

1 t 33 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 18.9.2014

Isä kuoli matkalla synnytykseen seitsemän vuotta sitten. Äiti Amelia ja poika Samuel ovat siitä asti yrittäneet jatkaa elämäänsä, mutta onnistuneet laihanlaisesti. Samuel rakentelee astaloita ja saa raivareita koulussa. Rättiväsynyt Amelia ei pysty juhlimaan edes poikansa syntymäpäivää.

Samuelin hyllyyn ilmestyy muhkea satukirja. Kannessa lukee vain Mr. Babadook, muttei kirjoittajan nimeä. Babadook on outo silinterihattuinen piikkijalka, joka kolkuttelee ovia ja haluaa sisään. Ei kai kannattaisi päästää.

Jennifer Kentin luoma maailma odottaa apeana alitajunnan ilmestymistä: harmaan kaikissa sävyissä, lannistuneena kiiltäen. Amelia ja Samuel lukevat kirjaa, uni ja valve alkavat sekoittua ja jokin kummitella. Kirjan tuhoaminen ei auta, vaan uusia, synkkää loppua ennustavia sivuja ilmestyy.

The Bababook osoittaa, ettei fantasiakauhun vankkoja perusteita tarvitse päivittää ollakseen tuore ja oivaltava. Kent on viehtynyt artesaanin kikkoihin: vanhanaikaisiin foley-tehosteisiin, varjojen sijoitteluun ja liikutteluun ja ennen kaikkea taiturimaiseen kerronnalliseen vihjailuun. Debyyttiohjaaja on yhtä aikaa hienovarainen psykologisen draaman kutoja ja pelottelutaidoillaan retosteleva flanööri.

Kun Amelian ja Samuelin pelot alkavat ruumiillistua, kauhuun sekoittuu myötätuntoa ja surua, josta ei voi päästää irti.

Tapio Reinekoski

Kieli: englanti / Tekstitys: -

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.