R&A 14: Estherin kehä

1 t 13 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 18.9.2014

Parikymppinen Esther Phiri ei ole tavallinen sambialaisnainen. Hän on yksinhuoltajaäiti, joka omistaa talon ja elättää itse perheensä. Hän on myös nyrkkeilyn välisarjan seitsenkertainen maailmanmestari.

Kansainvälinen lehdistö on kutsunut Phiriä osuvasti Sambian ”Million Dollar Babyksi”. Phiri alkoi treenata paikallisessa toimintakeskuksessa näyttääkseen paremmalta. Alku ei ollut salin ainoalle tytölle helppo: miehet haukkuivat ja luulivat häntä prostituoiduksi. Pian Phirin kyvyt kuitenkin huomattiin, hän alkoi otella tosissaan ja saavutti ensimmäisen merkittävän voittonsa vuonna 2007.

Suomalais-sambialaisena yhteistyönä syntynyt dokumentti seuraa kolmen vuoden ajan superjulkkiksen ja äkkirikkaan huippu-urheilijan elämää Sambiassa. Phirillä on Sambiassa laaja kannattajakunta, mutta nopea menestys tuo mukanaan myös vihamiehiä. Lisäksi perheen sisällä on ristiriitoja: paikallisen talk show’n haastattelussa Phiri murtuu kyyneliin kuvaillessaan suurperheen pyörittämisen arkea.

Nuori nyrkkeilijä nauttii itsenäisyydestään mutta tiedostaa urheilu-uran rajallisuuden ja rajoitteet. Hän on uhrannut yksityiselämänsä nyrkkeilylle.

Estherin kehä ei ole afrikkalainen tuhkimotarina: se näyttää myös sankarittaren kovan puolen ja epäilysten hetket.

Sanni Koskela

Kieli: englanti / Tekstitys: -

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.