Baletti: Iivana Julma

Ballet: Ivan the Terrible

2 t 15 min  |  Baletti, Event cinema  |  Ensi-ilta: 19.4.2015

Sunnuntaina 19.4.2015 klo 18.00 / Live-lähetys Moskovasta.

Nuori Iivana IV joutuu kruunajaisissaan valitsemaan vaimon ja tsaarittaren kolmestatoista pajarien tyttärestä. Hän valitsee Anastasian ja nuoripari rakastuu lopulta syvästi toisiinsa. Pajarit juonittelevat tsaaria vastaan ja myrkyttävät hänen rakkaan vaimonsa. Silloin Iivana tajuaa olevansa vihollisten ympäröimä. Synkkien ajatusten ja houreiden vainoama tsaari vaipuu vähitellen hulluuteen.

Baletin musiikki pohjautuu Prokofjevin säveltämään musiikkiin Sergei Eisensteinin vuodelta 1944 peräisin olevaan samannimiseen elokuvaan. Juri Grigorovitshin vahva ja lumoava eepos dramatisoi Iivana Julman ristiriitaisen valtakauden ja esittää 1500-luvun Venäjän tapahtumat visuaalisesti näyttävissä kohtauksissa. Täynnä elinvoimaa ja villejä hyppyjä oleva koreografia sisältää myös naishahmojen viehkeyttä ja haavoittuvuutta. Herkkä klassinen ja voimakas karaktääritanssi sekoittuvat luodakseen lyyrisen tarinan keskiajan Venäjän värikkäässä maailmassa.

1900-luvun klassikko on otettu äskettäin uudelleen ohjelmistoon, ja siitä on tullut olennainen osa Bolshoi-baletin repertuaaria.

Musiikki: Sergei Prokofjev; Libretto: Juri Grigorovitsh; Koreografia: Juri Grigorovitsh.

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.

Kuvat