R&A 12: Urbanized

1 t 25 min  |  Rakkautta&Anarkiaa  |  Ensi-ilta: 20.9.2012

Melu, pöly, suorat kulmat. Yli puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa. Meille osoitetaan, missä ylitetään katu, missä kulutetaan, missä kohdataan muita. Ylläpidämme kaupungin designia noudattamalla näitä luonnollisilta tuntuvia sääntöjä. Elämme kaupungin käskyjen mukaan.

Jokaisen rakennuksen ja liikennemerkin taustalla on kuitenkin monimutkainen luovuuden ja byrokratian kompromissi. Bogotán tuliterät pyöräkaistat kenties edistävät tasa-arvoa, kun autoteollisuuden entinen Mekka Detroit on puolestaan surkea esimerkki menneestä menestyksestä ja tyhjästä tulevaisuudesta.

Kun joku joskus on päättänyt, että Stockmannille on päästävä helposti ja halvasti autolla, Helsingistä on tullut pyöräilijän painajainen. ”Ihmiset oppivat luulemaan, että auton pysäköinti on perusoikeus”, toteaa taas fillarikaupunki Kööpenhaminan pormestari Frank Jensen.

Taitavan ohjaaja Gary Hustwitin design-dokumenttitrilogian (Helvetica, R&A 2008, Objectified, 2009) viimeinen osa esittelee tyylikkäästi maailman eri nurkkien inspiroivimpia ja kelvottomimpia kaupunkiprojekteja. Ääneen pääsevät Oscar Niemeyerin kaltaisten arkkitehtilegendojen lisäksi onneksi myös omaehtoiset kaupunkiaktiivit.

Henna Raatikainen

    

Näytösajat ja liput

Valinnoillasi ei löydy näytöksiä.