Elokuvien ikärajat

Elokuvien ikärajat ja niiden merkintätapa uudistuivat 1.1.2012, kun uusi kuvaohjelmalaki tuli voimaan. Kuvaohjelmalaissa määritellään kuvaohjelmien, kuten elokuvien, esittämistä koskevat rajoitukset, joiden tarkoitus on suojella lapsia kuvaohjelmien haitallisilta sisällöiltä.

Kuvaohjelmaluokittelijat, joita Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kouluttaa ja valvoo, asettavat elokuville ikärajat ja sisältömerkinnät. Ikärajat eivät ole suosituksia, vaan perustuvat lakiin. Elokuvateattereiden on varmistettava, että elokuvakatsojan ikä riittää elokuvan katsomiseen. Varauduthan tarvittaessa todistamaan ikäsi lippukassalla sekä salin ovella ostaessasi lippuja ikärajamerkittyyn elokuvaan.
 
 

Ikärajat


Ikärajat ovat 1.1.2012 lähtien: S, 7, 12, 16 ja 18.
Ikärajoista 7, 12 ja 16 voidaan joustaa lapsen kanssa elokuviin saapuvan aikuisen (yli 18-vuotiaan) vastuulla kolme vuotta.
 
Suosittelemme että sallittuihin elokuviin kannattaa tulla pienen lapsen kanssa kun tämä jaksaa istua omalla paikallaan ja keskittyä itse elokuvaan. Lapselle ostetaan aina oma lippu elokuvanäytökseen, poikkeuksena Vauvakinonäytökset.
 

S: Sallittu kaikenikäisille.

7: Kielletty alle 7-vuotiailta.
Aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu
4 vuotta täyttäneille.

12: Kielletty alle 12-vuotiailta.
Aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu
9 vuotta täyttäneille.

16: Kielletty alle 16-vuotiailta.
Aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu
13 vuotta täyttäneille.
18: Kielletty alle 18-vuotiailta.

?: Elokuvaa ei ole vielä luokiteltu.

 

Sisältömerkinnät


Uuden kuvaohjelmalain myötä 1.1.2012 jälkeen luokitellut elokuvat saavat ikärajan lisäksi sisältömerkinnän, joka kertoo, minkä tyyppisten lapsille haitallisten sisältöjen vuoksi elokuvalle on määritelty ikäraja.

Lapsille haitallista sisältöä ovat väkivaltainen, seksuaalinen ja ahdistusta aiheuttava sisältö tai muu näihin rinnastettava sisältö.
 

Sisältää väkivaltaa.

Sisältää seksiä.
Voi aiheuttaa ahdistusta.
Sisältää päihteiden käyttöä.

Finnkinon verkkopalvelussa näytetään elokuvien tiedoissa enintään kaksi tärkeintä sisältömerkintää. Luokittelun tarkat perusteet voit tarkistaa osoitteessa www.ikärajat.fi.
 

Tietoa ikärajoista

 www.kavi.fi/meku
 www.ikärajat.fi

 

Kaipaatko lisätietoa elokuvien soveltuvuudesta lapsille ja nuorille?

Media-avain on verkkopalvelu, joka antaa vanhemmille tietoa elokuvista ja muusta lapsille ja nuorille suunnatusta mediasisällöstä.

Media-avain arvioi sisältöjä kasvatuksen näkökulmasta, etsii myönteisiä mediasisältöjä ja pyrkii vastaamaan kysymykseen: ”Minkä ikäiselle tämä on omiaan?”.

 www.media-avain.fi